Duszone serduszka drobiowe w sosie własnym

Pomimo pozornej prostoty, przepisy z kurczakiem mają w sobie coś naprawdę wyjątkowego. Być może jest to związane z wysoką dostępnością tegoż mięsa (w niemalże każdym sklepie nabyć możemy zróżnicowane części kurczaka), być może z faktem, iż wielu z nas takie dania nieodłącznie kojarzą się z domowym jedzeniem z czasów młodości.
Dziś chcielibyśmy zaproponować nieco bardziej alternatywny przepis na kurczaka, bowiem wykorzystujący nie skrzydełka, czy udka, lecz drobiowe serca. Duszone serduszka drobiowe w sosie własnym pasują do wszystkiego, a ich przygotowanie nie wymaga drogich zakupów. Jak więc przygotować taki posiłek?
Jak przygotować serduszka do spożycia?
Jeszcze zanim przystąpimy do wykonania samego w sobie, należy dokładnie oczyścić serduszka. Każde z osobna wziąć należy do ręki i usunąć ewentualne kawałki tłuszczu – najsprawniej zrobimy to wykorzystując nożyce kuchenne. Można także pokroić serduszka w połówki. Następnie tak oprawione serca drobiowe namaczamy przez około godzinę w zimnej wodzie, od czasu do czasu ją wymieniając oraz wyciskając w razie konieczności skrzepy krwi. Po tym zabiegu serduszka należy odsączyć.
Aby poprawić smak i jakość dania, warto zdecydować się na serduszka oferowane przez profesjonalny sklep drobiowy zamiast tych dostępnych w hipermarketach. Dobrej jakości serduszka ponadto szybciej zmiękną.
Niezbędne składniki
Przejdźmy teraz do składników, jakie będą nam niezbędne, by przygotować drobiowe serduszka duszone w sosie własnym. Są to:
- 1 kilogram serduszek drobiowych
- 2 małe cebule
- 2 ząbki czosnku
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra
- szklanka wody
- dwie łyżki mąki pszennej
Jak widzimy, składniki te są bardzo łatwo dostępne. Jeśli zaś dostawcą serduszek z kurczaka będzie dla nas profesjonalny sklep z drobiem, zyskamy potrawę, która jest nie tylko smaczniejsza, ale także zdrowsza, niż ta przygotowana z serduszek dostępnych w większości dyskontów. Pochodzą one bowiem z drobiu hodowanego w zrównoważony sposób i karmionego jedynie wysokiej jakości pokarmem.
Przygotowanie potrawy
Równie proste są same instrukcje przygotowania potrawy. Duszone serduszka drobiowe duszone w sosie własnym przygotuje każdy kuchenny laik!
Przygotowanie
W niewielkim rondelku rozgrzewamy tłuszcz – następnie dorzucamy do niego drobniutko pokrojoną cebulę oraz rozgniecione ząbki czosnku. Po krótkiej chwili dodajemy wyczyszczone i wysuszone serduszka drobiowe, oraz przygotowane przyprawy. Całość zalewamy szklanką wody (jej poziom można uzupełniać podczas gotowania) i dusimy pod przykryciem przez ok. 45-60 minut. Po tym czasie przygotowujemy zaprawkę, łącząc mąkę z niewielką ilością zimnej wody. Energicznie mieszamy, a następnie dodajemy zaprawkę do sosu i czekamy, aż się rozpuści.
Podobnie, jak inne przepisy na kurczaka, tak i ten stosować możemy z różnymi dodatkami. Świetnie sprawdzą się tu zarówno ziemniaczki, jak i kasza gryczana, czy ryż. Dodatkowo warto też przygotować przesmażone, czerwone buraczki, sałatkę z kapusty kiszonej, czy po prostu kiszonego ogórka.
Przeczytaj również

Jemy coraz więcej drobiu i mięsa w ogóle
Czy wiesz, że w ostatnim 20-leciu spożycie drobiu na świecie wzrosło aż o ponad 50 procent? Liczby nie kłamią. Albo kłamią bardzo rzadko. W tym przypadku wypada im chyba jednak zaufać. Naukowcy z Australii przeanalizowali niedawno dane z 35 krajów na świecie dotyczące spożycia i popularności mięsa. Jak wynika z badań, zdecydowanym numerem jeden pod […]
Czytaj więcej
Piersi z kurczaka w cieście francuskim – najciekawsze przepisy
Chcąc przygotować smaczny i szybki obiad, który będzie smakował każdemu, warto zdecydować się na przygotowanie piersi kurczaka w cieście francuskim. Warto zapoznać się z najciekawszym przepisem. Gotowe danie będzie niezwykle chrupiące i aromatyczne. Składniki Aby przygotować piersi z kurczaka w cieście francuskim dla czterech osób, należy przygotować następujące składniki : dwie piersi kurczaka około 600 g, […]
Czytaj więcej
Kurczak po zbójnicku zapiekany w ziemniakach
Nie da się ukryć, że wiele osób uwielbia dania z kurczakiem, a przepisy z kurczakiem robią prawdziwą furorę w sieci. A jeśli do tego dodamy ziemniaki, które również mają bardzo dużo zwolenników, wyjść może przepyszne danie, które podbije serca w wielu polskich domach. Takim daniem jest kurczak po zbójnicku zapiekany w ziemniakach. W dalszej części artykułu pokażemy, […]
Czytaj więcej