Jemy coraz więcej drobiu i mięsa w ogóle

Czy wiesz, że w ostatnim 20-leciu spożycie drobiu na świecie wzrosło aż o ponad 50 procent?
Liczby nie kłamią. Albo kłamią bardzo rzadko. W tym przypadku wypada im chyba jednak zaufać. Naukowcy z Australii przeanalizowali niedawno dane z 35 krajów na świecie dotyczące spożycia i popularności mięsa.
Jak wynika z badań, zdecydowanym numerem jeden pod względem popularności mięs jest drób. W 2000 roku roczne spożycie mięsa drobiowego na mieszkańca wyniosło 9,8 kilograma, a 19 lat później już 14,8 kg. W aż 15 z 35 badanych krajów, wzrost spożycia drobiu wyniósł aż 10 kg na mieszkańca, a w Peru, Rosji czy Malezji nawet 20 kg!
Tendencja mocno widoczna jest również w Polsce. W naszym kraju spożywa się średnio 27,5 kg drobiu na osobę. Oczywiście rocznie. Dzienna dawka drobiu na osobę to zatem 75 gramów.
Najwyższy poziomem spożycia mięsa per capita w ogóle (nie tylko drobiowego) charakteryzują się Stany Zjednoczone. Spożycie mięsa w tym kraju od 1961 do 2020 roku zwiększyła się aż o… 40 procent. Przeciętny Amerykanin zjada około 101,6 kg mięsa, w tym 51 kg drobiu, 26 kg wołowiny i 24 kg wieprzowiny. Zaraz za Stanami plasują się Izrael i Australia. Na drugim biegunie są m.in. Nigeria, Indie czy Etiopia. W Nigerii przeciętnie spożywa się około 5 kg mięsa, w Indiach współczynnik wynosi 3,7 kg per capita, a w Etiopii około 3,1 kg.
Ciekawy przypadek w podobnych analizach stanowią Chiny. Jeszcze w latach 60. w Chinach spożywano mniej niż 5 kg mięsa rocznie. W latach 80. było to około 20 kg, a obecnie jest to już ponad 60 kg.
Przeczytaj również

Piersi z kurczaka w cieście francuskim – najciekawsze przepisy
Chcąc przygotować smaczny i szybki obiad, który będzie smakował każdemu, warto zdecydować się na przygotowanie piersi kurczaka w cieście francuskim. Warto zapoznać się z najciekawszym przepisem. Gotowe danie będzie niezwykle chrupiące i aromatyczne. Składniki Aby przygotować piersi z kurczaka w cieście francuskim dla czterech osób, należy przygotować następujące składniki : dwie piersi kurczaka około 600 g, […]
Czytaj więcej
Kurczak po zbójnicku zapiekany w ziemniakach
Nie da się ukryć, że wiele osób uwielbia dania z kurczakiem, a przepisy z kurczakiem robią prawdziwą furorę w sieci. A jeśli do tego dodamy ziemniaki, które również mają bardzo dużo zwolenników, wyjść może przepyszne danie, które podbije serca w wielu polskich domach. Takim daniem jest kurczak po zbójnicku zapiekany w ziemniakach. W dalszej części artykułu pokażemy, […]
Czytaj więcej
Duszone serduszka drobiowe w sosie własnym
Pomimo pozornej prostoty, przepisy z kurczakiem mają w sobie coś naprawdę wyjątkowego. Być może jest to związane z wysoką dostępnością tegoż mięsa (w niemalże każdym sklepie nabyć możemy zróżnicowane części kurczaka), być może z faktem, iż wielu z nas takie dania nieodłącznie kojarzą się z domowym jedzeniem z czasów młodości. Dziś chcielibyśmy zaproponować nieco bardziej alternatywny przepis na […]
Czytaj więcej