Kurczak po zbójnicku zapiekany w ziemniakach

Nie da się ukryć, że wiele osób uwielbia dania z kurczakiem, a przepisy z kurczakiem robią prawdziwą furorę w sieci. A jeśli do tego dodamy ziemniaki, które również mają bardzo dużo zwolenników, wyjść może przepyszne danie, które podbije serca w wielu polskich domach. Takim daniem jest kurczak po zbójnicku zapiekany w ziemniakach. W dalszej części artykułu pokażemy, jak szybko i w prosty sposób przygotować to wyjątkowe danie.
Kurczak po zbójnicku zapiekany w ziemniakach – składniki
Aby realizować przepis na kurczaka po zbójnicku nie potrzebujemy tak naprawdę zbyt wielu składników. W dodatku potrawa nie zawiera wyszukanych produktów, dlatego w łatwy sposób dostaniemy je we wszystkich dostępnych na polskim rynku sklepach. Pamiętaj jednak, aby wybrać sklep z drobiem, w którym możesz kupić wysokiej jakości mięso. Sklep drobiowy daje gwarancję świeżych produktów.
Przed wyjściem na zakupy przygotujmy sobie listę niezbędnych rzeczy, które powinniśmy mieć pod ręką w naszej kuchni.
Składniki, które potrzebujemy do wykonania kurczaka po zbójnicku zapiekanego w ziemniakach dla czterech osób to:
- 4 ziemniak (średniej wielkości)
- 150 gramów piersi z kurczaka
- 1/2 opakowania przyprawy do kurczaka (firma wedle uznania)
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 100 gramów grzybów (najlepiej wybrać ulubiony rodzaj grzybów)
- 1/2 oscypka
- 50 gramów wędzonego boczku (najlepiej chudy)
- 1 i 1/2 łyżki oleju roślinnego
Jak przygotować kurczaka po zbójnicku zapiekanego w ziemniakach?
Jeśli udało nam się kupić wszystkie niezbędne składniki do wykonania kurczaka po zbójnicku zapiekanego w ziemniakach możemy przejść teraz do gotowania.
Na samym początku zajmij się ziemniakami. Umyj je, osusz i delikatnie natrzyj każdego ziemniaka olejem. W międzyczasie nagrzej piekarnik na 180 stopni. Przełóż ziemniaki do naczynia żaroodpornego i włóż je do piekarnika. Czas pieczenia nie powinien być mniejszy niż 45 minut. Po tym czasie wyjmij naczynie z ziemniakami. Odczekaj chwilę, aby nie były za gorące, a następnie przekrój je na pół i wydrąż łyżeczką środek, tak aby pozostawić skórkę i miąższ.
Gdy ziemniaki są już wydrążone i upieczone, możemy zając się przygotowywaniem kurczaka. Na samym początku umyj pierś z kurczaka i osusz je delikatnie ręcznikiem papierowym. Następnie pokrój piersi w drobną kosteczkę. Wrzuć kurczaka do miski i posyp go kupioną wcześniej przyprawą, która z pewnością nada mięsu wyjątkowego aromatu i soczystości. Odstaw pierś na parę chwil, aby mięso pochłonęło, jak najwięcej z przyprawy.
W trzecim kroku zajmiemy się boczkiem. Pokrój go w kosteczkę i wrzuć na patelnię. Pamiętaj, aby nie wrzucać boczku na bardzo wysoką temperaturę powierzchni patelni, ponieważ zbyt szybko go spalisz. Zależy nam, aby z boczku przede wszytkom został wytopiony tłuszcz. Nadmiar wytopionego tłuszczu usuń z patelni, a następnie wrzuć na patelnie zamarynowaną pierś z kurczaka. Ważne, aby nie smażyć kurczaka zbyt długo. Ściągnij go z patelni w momencie, gdy jeszcze będzie surowy w środku.
Przejdźmy teraz do cebuli i do grzybów. Umyj je i pokrój na drobne kawałki. Dodatkowo posiekaj czosnek. Dodaj to wszystko do kurczaka i podsmaż przez chwilę. A na końcu zetrzyj ser na tarce.
Przygotuj naczynie żaroodporne i krok po kroku zacznij przekładać do niego przygotowane składniki. Włóż najpierw do miski podsmażonego kurczaka, z boczkiem, grzybami, cebulą i czosnkiem. Wymieszaj te składniki z pozostawionym po drążeniu ziemniaków miąższem. Dodaj do tego starty ser. Dopraw mieszankę przyprawą do kurczaka, wedle uznania. Uzyskasz w ten sposób farsz, który będzie wypełnieniem dla połówek ziemniaków. Nałóż farsz do wydrążonych ziemniaków. Przełóż je do naczynia żaroodpornego. Nagrzej piekarnik na 190 stopni i włóż do niego naczynie z ziemniakami. Piecz całość przez około 20 minut. Po tym czasie danie powinno być już gotowe do spożycia.
W taki oto prosty sposób powstał kurczak po zbójnicku zapiekany w ziemniakach. Warto wiedzieć, że do dania można przygotować sos. Najlepiej będzie komponował się dip czosnkowy, który jeszcze bardziej podkreśli aromat i wyjątkowość naszej potrawy. Zobaczysz, że kurczak przygotowany w taki sposób, będzie częściej królował na Twoim stole
Przeczytaj również

Jemy coraz więcej drobiu i mięsa w ogóle
Czy wiesz, że w ostatnim 20-leciu spożycie drobiu na świecie wzrosło aż o ponad 50 procent? Liczby nie kłamią. Albo kłamią bardzo rzadko. W tym przypadku wypada im chyba jednak zaufać. Naukowcy z Australii przeanalizowali niedawno dane z 35 krajów na świecie dotyczące spożycia i popularności mięsa. Jak wynika z badań, zdecydowanym numerem jeden pod […]
Czytaj więcej
Piersi z kurczaka w cieście francuskim – najciekawsze przepisy
Chcąc przygotować smaczny i szybki obiad, który będzie smakował każdemu, warto zdecydować się na przygotowanie piersi kurczaka w cieście francuskim. Warto zapoznać się z najciekawszym przepisem. Gotowe danie będzie niezwykle chrupiące i aromatyczne. Składniki Aby przygotować piersi z kurczaka w cieście francuskim dla czterech osób, należy przygotować następujące składniki : dwie piersi kurczaka około 600 g, […]
Czytaj więcej
Duszone serduszka drobiowe w sosie własnym
Pomimo pozornej prostoty, przepisy z kurczakiem mają w sobie coś naprawdę wyjątkowego. Być może jest to związane z wysoką dostępnością tegoż mięsa (w niemalże każdym sklepie nabyć możemy zróżnicowane części kurczaka), być może z faktem, iż wielu z nas takie dania nieodłącznie kojarzą się z domowym jedzeniem z czasów młodości. Dziś chcielibyśmy zaproponować nieco bardziej alternatywny przepis na […]
Czytaj więcej