Piersi z kurczaka ze szpinakiem

Przepisy z kurczakiem cieszą się bardzo dużą popularnością. Sprawdzają się na co dzień, ale też przy organizacji uroczystych kolacji czy też spotkań rodzinnych. Miłośnicy gotowania zestawiają kurczaka z wieloma różnymi dodatkami. Może to być m.in. szpinak. Ciekawym wyborem będą też suszone pomidory, cebula, pieczarki i ser. Pierś z kurczaka ze szpinakiem to danie, które gości w wielu polskich domach i mieszkaniach. Warto wiedzieć, jak je przygotować oraz jakie konkretnie składniki będą potrzebne w kuchni.
Pierś z kurczaka ze szpinakiem – składniki
Przygotowując piersi z kurczaka ze szpinakiem, na samym początku należy się zabrać za skompletowanie składników. Potrzebne będą następujące produkty (dla 3-4 porcji):
- piersi kurczaka bez skóry – około 550-650 gramów,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 sztuka cebuli,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- pół opakowania śmietanki kremowej 30%,
- szpinak – 250 gramów,
- 1 spora kulka sera mozzarella.
Jak widać nie ma tego dużo, ale bez udanych przygotowań nie da się osiągnąć kulinarnego sukcesu. Jednocześnie przepis na kurczaka nie obejdzie się bez przypraw, a więc pieprzu, soli, słodkiej papryki oraz ostrej papryki. Jeśli chodzi o to, z jakich naczyń przyjdzie korzystać domownikom warto wymienić w tym miejscu patelnię i naczynie żaroodporne.
Pierś z kurczaka ze szpinakiem – jak przygotować?
Przygotowanie piersi z kurczaka ze szpinakiem nie jest zbyt skomplikowanym przedsięwzięciem. Kulinarną przygodę należy przeprowadzić w kilku prostych krokach:
- po pierwsze mięso z piersi z kurczaka trzeba bardzo dokładnie umyć i oczyścić,
- po umyciu mięsa, należy je przekroić na delikatne filety i natrzeć odrobiną oleju oraz przypraw (zależnie od własnych preferencji),
- w tym momencie zainteresowane osoby przystępują do rozgrzania oleju na patelni. Umieszcza się na niej cebulę z czosnkiem i delikatnie podsmaża,
- pozostaje dodać szpinak i całość dokładnie wymieszać, dolewając do tego śmietankę 30%,
- wszystkie składniki idealnie się ze sobą połączą (trzeba je przez chwilę podgrzewać, na niezbyt dużym ogniu),
- po wykonaniu powyższych czynności przechodzi się do umieszczenia mięsa w naczyniu żaroodpornym. Na nie nakłada się przygotowany wcześniej szpinak i ser mozzarella,
- na samym końcu danie musi zostać podpieczone (w piekarniku), najlepiej do momentu, w którym rozpuści się ser. Gotowe, smacznego!
Praktycznie każda osoba poradzi sobie z takim przepisem, lecz na samym wstępie należy odwiedzić sprawdzony sklep z drobiem, aby zakupić w nim mięso. Nie obejdzie się też bez wizyty w supermarkecie (warzywa) lub pobliskim warzywniaku. Godne uwagi jest to, że szpinak to doskonałe źródło folianów, beta karotenu, luteiny oraz witamin K, E, A i C. Z kolei filet z piersi z kurczaka jest dobrym źródłem witamin z grupy B, cynku, selenu i magnezu. Nic dziwnego w tym, że to danie jest rozpowszechnione na tak szeroką skalę. Odwiedzając sklep drobiowy swoją uwagę należy skupić na tym, aby mięso było jędrne i sprężyste. Powierzchnia piersi z kurczaka nie powinna być natomiast śliska (śluzowata).
Przeczytaj również

Jemy coraz więcej drobiu i mięsa w ogóle
Czy wiesz, że w ostatnim 20-leciu spożycie drobiu na świecie wzrosło aż o ponad 50 procent? Liczby nie kłamią. Albo kłamią bardzo rzadko. W tym przypadku wypada im chyba jednak zaufać. Naukowcy z Australii przeanalizowali niedawno dane z 35 krajów na świecie dotyczące spożycia i popularności mięsa. Jak wynika z badań, zdecydowanym numerem jeden pod […]
Czytaj więcej
Piersi z kurczaka w cieście francuskim – najciekawsze przepisy
Chcąc przygotować smaczny i szybki obiad, który będzie smakował każdemu, warto zdecydować się na przygotowanie piersi kurczaka w cieście francuskim. Warto zapoznać się z najciekawszym przepisem. Gotowe danie będzie niezwykle chrupiące i aromatyczne. Składniki Aby przygotować piersi z kurczaka w cieście francuskim dla czterech osób, należy przygotować następujące składniki : dwie piersi kurczaka około 600 g, […]
Czytaj więcej
Kurczak po zbójnicku zapiekany w ziemniakach
Nie da się ukryć, że wiele osób uwielbia dania z kurczakiem, a przepisy z kurczakiem robią prawdziwą furorę w sieci. A jeśli do tego dodamy ziemniaki, które również mają bardzo dużo zwolenników, wyjść może przepyszne danie, które podbije serca w wielu polskich domach. Takim daniem jest kurczak po zbójnicku zapiekany w ziemniakach. W dalszej części artykułu pokażemy, […]
Czytaj więcej